Az oldalt gondozza: Energiaklub

A NegaJoule2020 kutatási projekt

2011. 3. 3.

A hazai épületek energiamegtakarítási lehetőségeit feltérképező kutatási projektünk címéül a „negajoule” szót választottuk. E képzeletbeli mértékegységgel a lehetséges energiamegtakarításokra, a fel nem használt energiára utalunk.

Miközben lakóépületeink energiafelhasználása teszi ki a teljes magyar energiafelhasználás egyharmadát, mindeddig a háztartások csupán kis része végzett valamilyen energetikai korszerűsítést otthonában. NegaJoule2020 kutatási projektünk legfontosabb eredménye, hogy a magyar lakóépületek energiafelhasználását több mint 40%-kal, 152 PJ-lal lehetne csökkenteni energiahatékonysági korszerűsítések révén. A lehetséges megtakarításokat ezen túlmenően a megújuló energiaforrások alkalmazása is tovább növeli.

Lakóépületekre vonatkozó kutatásunkat 2013-ban az állami tulajdonban lévő irodaépületek és oktatási intézmények energiahatékonysági poteciálszámításával bővítettük: az eredmények szerint a vizsgált épületekben összességében több mint 3 PJ-t lehetne megtakarítani az energiahatékonyság javításával.

Kutatásunk a maga nemében egyedülálló: több száz minta-energiatanúsítványt készítettünk el, s a lakóépületekre vonatkozó műszaki-gazdasági számításokat 2000 háztartás körében végzett, országos statisztikai adatfelvétel előzte meg. Középületekre irányuló kutatásunkban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től kapott, kb. 12 ezer épület adatait tartalmazó adatbázisból dolgoztunk.

Legfontosabb célunk az volt, hogy az energiahatékonyságban érintett szereplők, döntéshozók pontosabb képet kaphassanak arról, mekkora energiahatékonysági potenciál rejlik épületeinkben. A kutatás eredményei kiindulópontot nyújthatnak a támogatási programok kidolgozásában, illetve az energia- és klímapolitika célszámainak meghatározásában.